Jedno piće može biti opasno u vožnji.

Alkoholisan vozač je nesposoban za upravljanje vozilom u saobraćaju.

Alkoholisan vozač je samouveren, precenjuje svoje sposobnosti i potcenjuje opasnost, želi da se ističe u vožnji, kasnije opaža "stop svetlo", slabo procenjuje odstojanje između vozila, kasnije reaguje na svetlosne i zvučne signale, teže raspoznaje crvenu i zelenu boju i teže prepoznaje prepreke u noćnim uslovima.

Apsorpcija alkohola u organizam

Apsorpcija alkohola počinje još u ustima odmah nakon uzimanja pića, a dospeva u krv već posle 1.5 minuta. Između pola sata i sat vremena, sva unesena količina alkohola se već nalazi u krvi.

Brzina apsorpcije alkohola zavisi od pića, sitosti, brzine ispijanja, hrane u želucu itd. Potrebno je od 10 do 15 minuta da bi se apsorbovalo 50% alkohola a posle pola sata, apsorbuje se do dve trećine. Ukupan apsorpcioni proces traje od 60 do 70 minuta. U nekim retkim slučajevima, apsorpcija traje do dva sata.

Prilikom konzumiranja alkohola na prazan želudac apsorpcija je ubrzana, kao i proces dospevanja u krvotok.

Eliminacija alkohola iz organizma

Eliminacija alkohola traje duže od apsorpcije. Različita je od slučaja ali se može reći da se za jedan sat iz organizma eliminiše prosečno od 0.10 do 0.12 promila alkohola kod žena i 0.10 do 0.15 promila kod muškaraca.

Veći deo alkohola koji je unet u organizam sagori (oko 95%), tj. dolazi do njegove razgradnje tokom hemijskih procesa (najvećim delom u jetri). Manja količina alkohola (oko 5%) se iz organizma eliminiše u primarnom obliku kroz mokrenje izduvni vazduh i znoj.

Skala alkoholisanosti

Ovo je skala alkoholisanosti po Zakonu o bezbednosti saobraćaja. U nekim medicinskim udžbenicima ova skala može da se razlikuje ali u saobraćaju i kod saobraćajnih prekršaja će se uzimati u obzir ova.

Promili (mg/ml) ALKOHOLISANOST
do 0.3 mg/ml Blaga alkoholisanost
0.3 - 0.5 mg/ml Umerena alkoholisanost
0.5 - 1.2 mg/ml Srednja alkoholisanost
1.2 - 1.6 mg/ml Teška alkoholisanost
1.6 - 2 mg/ml Veoma teška alkoholisanost
preko 2 mg/ml Potpuna alkoholisanost

Vrlo važno!

Bitno je da znate da u slučaju odbijanja alkotestiranja, smatraće se da je vozač u stanju potpune alkoholisanosti, biće isključen iz saobraćaja i obavezno priveden.

Drugim rečima, ako zahtevate analizu alkohola iz krvi, nećete moći da vadite krv jer ste odbili alkotestiranje.

Analiza iz krvi je moguća samo u slučaju osporavanja prethodno dobijenih rezultata na alkotestu, a to znači da prvo morate duvati u alkometar pa tek onda zahtevati analizu krvi.

Privođenje vozača

Vozač koji ima 1.2 i više promila alkohola u krvi će biti isključen iz saobraćaja i obavezno zadržan u pritvoru do otrežnjenja a najduže 12 sati.

Najčešće greške alkoholisanih vozača

Najčešće greške alkoholisanih vozača su:

- Nepropisna brzina

- Nepravilno mimoilaženje

- Nepravilno preticanje ili obilaženje

- Nepoštovanje prvenstva prolaza

Najčešće saobraćajne nezgode sa alkoholisanim vozačima

Najčešće saobraćajne nezgode sa alkoholisanim vozačima:

- Prevrtanje i sletanje sa kolovoza

- Sudar sa vozilima iz suprotnog smera

Bežanje sa lica mesta

Uz saobraćajnu nezgodu koju je izazvao alkoholisan vozač, vezuje se i problem bežanja vozača sa lica mesta.

U tom slučaju, vozač gubi pravo na osiguranje a može biti i krivično gonjen ako ima povređenih ili poginulih lica zboh nepružanja pomoći u saobraćajnoj nezgodi.

Izvor: Zakon o bezbednosti saobraćaja

Podeli: