Na decu treba da obraćamo posebnu pažnju!

U uzrastu kada se osamostaljuju kao pešaci, vozači rolera, bicikala, mopeda i sanki, bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja.

Pazi preko ulice!

Bezbroj puta smo čuli onu čuvenu rečenicu svojih roditelja koju i mi interpretiramo upućujući je svojoj deci – Pazi preko ulice! Ali, šta to zapravo znači i kako dete da se ponaša kao učesnik u saobraćaju, a da pri tom saobraćaj ne doživljava kao neprijatelja koga se treba bojati?

Kako deca vide saobraćaj?

S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, a uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, i kako ne mogu uvek tačno da odrede pravac iz kojeg dolazi zvuk, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koje će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti.

Medijske kampanje o zaštiti dece u saobraćaju koje Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće pred svaku školsku godinu uglavnom za ciljnu grupu imaju decu nižih razreda osnovne škole, jer deca uzrasta od 7 do 9 godina koja su i najugroženija, još uvek nemaju veštine i sposobnosti za bezbedno ponašanje u saobraćaju i predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćajnim nezgodama.

Kako učimo decu?

Pored toga što ih učimo da se ulica prelazi na obeleženom pešačkom prelazu tako što se prvo pogleda levo, pa onda desno, pre nego što se zakorači na kolovoz, a ako postoji semafor, onda uvek na zeleno svetlo za pešake, decu bi trebalo uputiti da se u urbanim sredinama kreću samo trotoarom ili stazom za pešake, a ako je nema, onda levom stranom ulice kako bi bili vidljivi za vozače koji im idu u susret. Kad izlaze iz autobusa da uvek sačekaju da autobus krene, pa tek onda da pređu ulicu, bez istrčavanja na kolovoz iza njega.

Propisi o prevozu dece

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mladje od 12 godina.

Dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do 3 godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.

Izvor: citymagazine.rs

Podeli: