Svi prolaze ali da li smeju?

Vozilo sa prvenstvom prolaza je vozilo policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, hitne medicinske pomoći, odnosno vatrogasne službe, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.

Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila sa prvenstvom prolaza su najmanje jedno plavo trepćuće ili rotaciono svetlo i zvučni znak promenljive frekvencije (sirena).

Vozilo pod pratnjom je vozilo kome je dodeljena pratnja vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, odnosno Vojno-bezbednosne agencije, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake. Kao vozilo pod pratnjom smatra se i samo vozilo policije, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije, kada daje posebne zvučne i svetlosne znake.

Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trepćuće svetlo koja se naizmenično pale (crveno i plavo rotaciono svetlo) i zvučni znak promenljive frekvencije (sirena).

Da li smeju na crveno?

Ni vozila sa prvenstvom prolaza (policija, hitna pomoć, vatrogasci...), ni vozila pod pratnjom ne smeju da prođu na nedozvoljeno svetlo na semaforu (žuto ili crveno).

Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz.

Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika kada im je tim znakovima zabranjen prolaz.

I dalje prolaze na crveno

Svedoci smo svakodnevnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja i prolaska ovakvih vozila na crveno svetlo.

Neretko, ova vozila prolaze i na više uzastopnih raskrsnica na kojima je na semaforu crveno, najčešće u kratkom vremenskom razdoblju (manje od 10 minuta) čime čine prekršaj nasilničke vožnje i ozbiljno ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Ako policija "juri" nesavesne vozače za svaki mogući prekršaj (što im je, između ostalog i posao), trebalo bi da obrati pažnju i na ove probleme jer je nasilnička vožja postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Zakon o bezbednosti saobraćaja

Podeli: