Radar u Kragujevcu – policija u prekršaju

Kragujevčani su skoro godinu dana suočeni sa radarskom kontrolom brzine u saobraćaju između dva kružna toka na putu kod “Metroa”.

Policija svakodnevno zaustavlja vozila zbog prekršaja prekoračenja najveće dozvoljene brzine a sama je sve vreme u prekršaju.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozila sa pravom prvenstva prolaza ne smeju da voze u suprotnom smeru na putu gde su fizički odvojene kolovozne trake ni kada daju posebne zvučne i svetlosne signale (rotacija).

Da li ova vozila na ovoj lokaciji voze u suprotnom smeru ili se na tom mestu samo okrenu, potpuno je nebitno jer čak i da se samo okrenu, to je vožnja u suprotnom smeru.

Kazna za prekršaj vožnje u suprotnom smeru kada su fizički odvojene kolovozne trake je od 15.000 do 30.000, 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje 3 meseca.

Da li će ova praksa da se promeni, ostaje nam samo da čekamo i plaćamo kazne za prekršaje koje nam pišu oni koji ih i sami prave.

Podeli:

3 Comments

 • Aleksandar Popovic

  Jeste to njihov prekrsaj. A sto se tice nas obicnih vozaca, tu jasno stoji saobracajni znak za ogranicenje brzine 60.km/h. Ono sto je mene zainteresovalo, kako doticni kaznjavaju na ulazu u Batocinu gde po prestanku radova stoji znak “Prestanak svih zabrana” i “Put rezervisan za saobracaj motornih vozila”, te je ogranicenje brzine na tom putu 100.km/h. Nakon toga je na ulazu u Batocinu, na samom putu nacrtan znak ogranicenja brzine na 60.km/h koji je izlizan i necitljiv skroz, a samo oni koji znaju sta je nekada pisalo obicno uspore na toj deonici. Pored tog znaka stoji tabla na kojoj pise BATOCINA, ali to je stari znak koji oznacava samo ime naselja. Znak koji oznacava pocetak naselja i ogranicava brzinu na 50.km/h, nalazi se nekih 500m dalje.

  • Igor Ognjanovic

   U pravu si. Znak 60 koji je na kolovozu nije ZNAK nego OBAVESTENJE vozacima da je tu znak za ogranicenje, koga vise nema. Tako da se to na kolovozu i vidi, nije obavezno. I za brzinu si u pravu. Ja tu vozim 100 na sat sve do znaka za naseje, gde pocinjem 50… Znak “Batocina” je znak za naziv naseljenog mesta i ne predstavlja pocetak naselja.

   • krejzidrajver

    Batocinski slucaj je verovatno za rubriku ‘Verovali ili ne’ … Od naplatne rampe ka Kragujevcu, ‘kroz sumu’ je ogranicenje 100km/h, dakle put rezervisan za saobracaj mot. vozila, ogranicenje po kategoriji puta. Na, mozda, kilometar pre raskrsnice u Batocini je znak ogranicennja brzine na 60km/h. Po zakonu i pravilu svaki znak vazi dok ga drugi ne ponisiti ili prve sledece raskrsnice. Prolaskom kroz raskrsnicu i ka Kragujevcu nema drugog znaka koji nastavlja ogranicenje od 60km/h, ali posle 50ak metara stoji plavi znak obavestenja da je Put rezervisan za saobracaj mot. vozila, malo blize pumpi sa desne strane, dakle ponovo je ogranicenje od 100im/h. Ista ta deonica od krivine i table za naseljeno mesto Batocina pa do sporne raskrsnice u smeru od Kragujevca ka auto putu, ogranicenje je 60km/h. Dakle, jedan smer istog puta je put rezervisan za saobracaj motornih vozila a drugi smer je sa ogranicenjem od 60km/h za naseljeno mesto, a radi se o istih par stotina metara … Srbija brale …

 • Write a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *