Saobraćajna nezgoda može svakome da se desi.

Definicija saobraćajne nezgode glasi: saobraćajna nezgoda je nezgoda koja se:

1. dogodila na putu ili je započeta na putu,

2. u kojoj je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu,

3. u kojoj je najmanje jedno lice poginulo, povređeno ili je nastala materijalna šteta.

Ukoliko jedna stavka od ove tri nedostaje, smatra se da to nije saobraćajna nezgoda. Nije saobraćajna nezgoda i ako se desila na trkačkim stazama, poligonima za probnu vožnju ili sportske priredbe (u kontrolisanim uslovima) ili na njivi gde se traktor prevrnuo ili udario u neku prirodnu prepreku.

Kako se postupa u slučaju lakše saobraćajne nezgode?

Ukoliko je lakša saobraćajna nezgoda (sa malom materijalnom štetom ispod 200.000 dinara u kojoj nema poginulih ili povređenih lica), prvo što je potrebno da uradimo je da obezbedimo sebe i svoje vozilo.

Dok ne izađemo iz vozila, palimo sva četiri pokazivača pravca i oblačimo svetloodbojni prsluk.

Po izlasku iz vozila, postavljamo sigurnosni trougao na propisano mesto iza mesta nezgode.

Ovi koraci će upozoriti ostale vozače na mesto saobraćajne nezgode i zaštiti sve učesnike u saobraćaju od nastanka novih nezgoda.

Kod ovakvog tipa saobraćajne nezgode, možemo pomeriti vozilo sa lica mesta ako prethodno popunimo Evropski izveštaj o sporazumu između dva vozača, ukoliko policija ne vrši uviđaj. Kada se izvestaj popuni i razmeni, potrebno je ukloniti sve tragove nezgode ili delove vozila kako bi se saobraćaj odvijao neometano.

U bilo kom trenutku možemo pozvati saobraćajnu policiju da izvrši uviđaj.

Kako se postupa u slučaju teške saobraćajne nezgode?

Ukoliko je teška saobraćajna nezgoda (sa velikom materijalnom štetom preko 200.000 dinara ili ima poginulih ili povređenih lica), prvo što je potrebno da uradimo je da obezbedimo sebe i svoje vozilo.

Dok ne izađemo iz vozila, palimo sva četiri pokazivača pravca i oblačimo svetloodbojni prsluk.

Po izlasku iz vozila, postavljamo sigurnosni trougao na propisano mesto iza mesta nezgode.Ovi koraci će upozoriti ostale vozače na mesto saobraćajne nezgode i zaštiti sve učesnike u saobraćaju od nastanka novih nezgoda.

Ukoliko ima povređenih ili poginulih, dužni smo da im pružimo prvu pomoć i pozovemo hitnu pomoć i/ili policiju.

U slučaju teske saobraćajne nezgode ne smemo pomerati vozilo sa lica mesta i udaljavati se, osim u slučajevima kada je nama ili nekom od učesnika potrebna hitna medicinska pomoć.

Kod ovakvih nezgoda, obavezan je uviđaj policije i alkotest. Do kraja uviđaja, zabranjeno je konzumiranje alkohola.

Preporuke

Ukoliko se desi saobraćajna nezgoda u kojoj popunjavate Evropski izveštaj, savet je da, pre sklanjanja sa lica mesta, svojim mobilnim telefonom detaljno uslikate trenutnu situaciju, saobraćajne znakove koji se nalaze u blizini kao i sve detalje koje smatrate da mogu biti bitni (tragove kočenja, položaj vozila posle nezgode...).

Ovo je bitno jer, nažalost, ima dosta prevaranata koji će pokušati da ospore navedenu situaciju kasnije.

Dešavalo se da se učesnici pomere sa lica mesta, odu do kafane da se dogovore šta će dalje i jedan učesnik otme i pocepa Evropski izveštaj drugom učesniku. U takvim situacijama (kada su vozila već pomerena), teško je dokazati ko je bio kriv.

Zato, ako se tako nešto desi, prvo stavite Evropski izveštaj u džep pa tek tada pomerite vozilo.

Ukoliko niste sigurni u ishod Evropskog izveštaja ili nemate poverenja u drugog učesnika u saobraćaju, obavezno pozovite saobraćajnu policiju da izvrši uviđaj o saobraćajnoj nezgodi.

Popunjavanje Evropskog izveštaja smo detaljno objasnili na ovom linku.

Podeli: